Zamieszczone przez niedziela67
Mamy jakiegoś stomatologa na forum?
Zwiń
X
-
To stomatolodzy jeżdżą Skodami :?: :lol:ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233
ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025
ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416
Komentarz
-
-
dudek_t, czasem jak się nie zna tematu, to warto nie komentować, bo można zupełnie nie mieć racji. Ten ząb był już kiedyś zaplombowany (jakieś 7-8 lat temu), po wszystkim nigdy nie bolał... Ale w Sylwestra wyskoczyła mi plomba i do stomatologa ruszyłem bez żadnego bólu. A ząbek to górna 7-ka...
A dentystka proponuje mi "wkręcenie" w korzeń jakiejś śruby i nałożenie wypełnienia wokół tejże...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12dudek_t, czasem jak się nie zna tematu, to warto nie komentować, bo można zupełnie nie mieć racji. Ten ząb był już kiedyś zaplombowany (jakieś 7-8 lat temu), po wszystkim nigdy nie bolał... Ale w Sylwestra wyskoczyła mi plomba i do stomatologa ruszyłem bez żadnego bólu. A ząbek to górna 7-ka...
A dentystka proponuje mi "wkręcenie" w korzeń jakiejś śruby i nałożenie wypełnienia wokół tejże...
Na której powierzchni jest ubytek?
Proponuje Ci pewnie odbudowę zęba na włóknie szklanym?? Ale żeby śrubkę? Implant?? Ile to ma kosztować?
Komentarz
-
-
dudek_t, "śrubka" dodatkowo płatna (tylko) 80zł... Użyła jakiejś fachowej nazwy, ale cholera wie co ona chce wkręcić...
A co zaniedbania: byłem u dentysty jekieś 6m-cy temu (zdjęcie kamienia nazębnego + mała nieboląca dziurka) i dentystka nie widziała potrzeby "naprawy" górnej siódemki - więc nie mów mi proszę, że zaniedbałem, bo mnie szlag przez Ciebie trafi... :|
Komentarz
-
-
Agamek12, ja miałem niedawno "kanałówkę" w zębie z mocno pokrzywionymi korzeniami i w dwa z nich kolega-dentysta włożył mi właśnie włókno szklane, o którym pisze dudek_t. Jeśli chcesz, mogę Ci dać kontakt, facet ma spore pojęcie o endodoncji (zresztą należy do Polskiego Towarzystwa Endodontycznego) i jest naprawdę na bieżąco w technologiach, materiałach itp.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12A dentystka proponuje mi "wkręcenie" w korzeń jakiejś śruby i nałożenie wypełnienia wokół tejże...VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Agamek jakbyś miał jakieś problemy w zakresie stomatologii/chirurgii szczekowej to odezwij się. Mnie w Wawie jeden felczer uznawany za autorytet chciał pozbawić dwóch zebów, łamać zuchwę i pozbawić czucia po lewej stronie twarzy kładąc przy okazji na 3-4 dni do szpitala....
W Łodzi obyło się bez usuwania zebów - dalej mam komplet , zabieg trwał 45min, po zabiegu pojechałem do domu i czucie w policzku jest. A śladu po operacji nie ma.
W Wawie rzeźnik by mnie pokroił, a w Łodzi uznali że nie ma potrzeby wyrywać zebów żeby dostać się do małej torbieli pod nimi, wystarczy dostać się do nich od spodu
Jedyny minus - mi było zajebiście ciężko umówić się na konsultację - trzy tygodnie wydzwaniałem i nic. Potem poszło jak z płatka.
Komentarz
-
-
Ciekawy temat-proszę nie zamykać tego tematu bo poco 100tematów jak może być wszystko w jednym.
kazik4x4, to i mi daj namiar. Ja w sumie zęby mam ok, ale moja żona myśli nad aparatem ewentualnie implantem.
Agamek12, masz racje co do dbania o zęby a i tak jest kanałowe. Moja żona miała kiedyś robione kanałowe leczenie a ostatnio przy panoramie wyszło ,że kanał jest żle wypełniony! Pozostaje wyrwanie lub leczenie przy pomocy mikroskopu( czy coś takiego) co dentyste przerosło i żona ma takiego właśnie zęba.
Komentarz
-
-
Agamek, to najprawdopodobniej zwykły wkład koronowo korzeniowy. To standard standardów. Nic się nie martw bo to najzwyklejsze i tanie leczenie.
shok, tak z ciekawości, czy Twoja Żona bezpośrednio po leczeniu kanałowym miała zrobione zdjęcie zęba? Bo jeśli tak to znaczy że lekarz celowo jej nie powiedział że źle wypełnił kanał. A od tego to już krótka droga do powikłań :evil: Możliwe że specjalista z endodoncji przy leczeniu mikroskopowym uratuje ten ząb. W każdym razie jeśli jest szansa to warto bo leczenie pod mikroskopem to średnio 4-5 razy taniej niż implant
Komentarz
-
-
Agamek12, Agamek, ja na bieżąco serwisuję uzębienie. Mam jak na razie wszystkie zęby, z czego 4 z plombami. Myślę że to niezły wynik. Dlatego szlag mnie trafił że ktoś chce mi zdekompletować stan uzębienia.
Okazało się że prawdopodobnie po kontuzji zrobił mi się pod zębem stan zapalny który mi lekko uszkodził kość żuchwy. Idiota w Wawie żeby to oczyścić chciał wyrywać. W Łodzi młoda pani doktor ze szpitala klinicznego przy Pomorskiej załatwiła sprawę w 45minut. Rozcięta żuchwa z lewej strony, korzenie zębów które objął stan zapalny skrócone od spodu, oczyszczona kość żuchwy, przestrzeń po zapaleniu wypełniona odpowiednim materiałem który przyspiesza regenerację kości, zaszyte i do domu.
Byłem przygotowany że po takim zabiegu będę miał mordę wielką jak kowadło itp. itd.
Zabieg przeprowadzony tak fenomenalnie, że tego samego dnia mogłem jeść, po kilku dniach mogłem normalnie gryźć, szwy mi się porozpuszczały po ok. 14 dniach.
Po ok. 3 miesiącach nie pozostał absolutnie żaden ślad - 3 znajomych stomatologów oglądało mnie i stwierdzili że szacun dal maestrii tej roboty.
Ogólnie od tej pory jeżdżę z zębami do Łodzi)
[ Dodano: Pią 20 Sty, 12 10:22 ]
shok, poszło PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Idiota w Wawie żeby to oczyścić chciał wyrywać. W Łodzi młoda pani doktor ze szpitala klinicznego przy Pomorskiej załatwiła sprawę w 45minut. Rozcięta żuchwa z lewej strony, korzenie zębów które objął stan zapalny skrócone od spodu, oczyszczona kość żuchwy, przestrzeń po zapaleniu wypełniona odpowiednim materiałem który przyspiesza regenerację kości, zaszyte i do domu.
Mój brat miał właśnie taki przypadek - mieszka na stałe w Holandii, gdzie porządna "naprawa" zęba (tzn. zwykłe wypełnienie, nie jakieś cuda wianki) kosztuje dodatkowo 200 euro na kasę chorych, a zupełnie prywatnie - 1000 :shock: . Więc te sprawy stara się załatwiać przy okazji pobytów w Polsce. No i przyjechał właśnie z takim zębem do kanałówki, ale dentystce (takiej "zaufanej") źle to wyglądało, więc kazała mu zrobić rentgen. Po czym powiedziała, żeby się dobrze zastanowił, bo zrobić to w 100% skutecznie będzie ciężko i może np. za miesiąc mieć mimo wszystko do usunięcia. Więc on się zastanawiał, tym bardziej że zostało mu jeszcze tylko kilka dni pobytu, więc ewentualne usunięcie musiałoby być w Holandii :roll: . A po drodze jeszcze poszedł do innego dentysty, naprawdę doświadczonego, który obejrzał zdjęcie i mówi, że bez większego problemu załata. Więc następnego dnia brat miał mieć kanałówkę, ale - można chyba śmiało powiedzieć, że na szczęście - w nocy tak go zaczął ten ząb naparzać, że o spaniu nawet nie było mowy, więc już nie było nad czym się zastanawiać. Tak że dla naprawdę świadomego lekarza decyzja nie jest taka prosta.:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Komentarz
-
Komentarz